Hoppa till huvudinnehåll

Prehospital innovation, interaktion och inspiration

PICTA Prehospital Innovationsarena är en kunskapsnod och neutral samverkansplattform för ökad samverkan och interaktion mellan ambulanssjukvården, akademin, näringslivet och myndigheter kring frågor inom den prehospitala vården i Sverige, Norden och EU.

Ambulansdetalj
Ambulans2
Ambulans på kaj
Man i ambulans

Vill du veta mer om PICTA?

Vill du veta mer om våra projekt?

Vill du veta mer om vad som händer?

Nyheter

prehospital vårdkedja

Över 100 doktorsavhandlingar inom den prehospitala akutsjukvården i Sverige

2023-10-24
Över 100 avhandlingar har i dagsläget skrivits om den prehospitala akutsjukvården i Sverige. Detta konstateras i en artikel i Läkartidningen.
Datalabb

Tilläggsfinansiering till Nationellt Prehospitalt Datalabb

2023-10-20
Det pågående projektet Nationellt Prehospitalt Datalabb har fått tilläggsfinansiering av Vinnova för att ta vidare vissa av de frågor och utmaningar som väckts under projekttiden.
Glenn Larsson

Ständigt fokus på mer och bättre data

2023-10-20
Den 19 oktober höll AmbuReg (Ambulansregistret) sitt årliga användarmöte. För andra året i rad hölls mötet på Lindholmen Science Park med PICTA som värd.
Hanna i New Orleans

PICTA på internationell ambulanskongress

2023-10-20
I september deltog PICTAs programansvariga Hanna Maurin Söderholm i världens största kongress om ambulanssjukvård, EMS World, som i år hölls i New Orleans.
Projektarbete

Kick-off för det norsk-svenska samarbetet i PreViS2

2023-10-20
I oktober var det äntligen dags för norsk-svensk gemensam kick-off för det PICTA-ledda projektet PreViS, Prehospital Video i Samverkan. Detta är fortsättningen på projektet som startade 2020 där den...
Poddinspelning

Poddavsnitt om Autumn Leaves med IoT Sverige

2023-10-12
I början av oktober kom IoT Sveriges Maria Bergenheim på besök till Lindholmen Science Park med sin portabla poddstudio. Det som Maria ville prata med PICTAS programansvariga, Hanna Maurin Söderholm...
Hela PICTA på scenen

PICTA på Flisa-kongressen 2023

2023-09-14
Den 12-14 september gick årets FLISA-kongress av stapeln här i Göteborg. Det är sällan man ser så många ambulanser parkerade utanför Svenska mässan som dessa dagar som dessutom inleddes med att hela...
Bild ur filmen

Resultaten från projektet Autumn Leaves i ny film

2023-08-28
Samverkansprojektet Autumn Leaves som ska reducera tidsfördröjningar och öka precisionen i den prehospitala vårdprocessen för det stora samhällsproblemet fallskador avslutades nyligen. Hur det i dag...
Arvid och Nicklas

Examensarbete från Chalmers förbättrar säkerheten i ambulans för spädbarn

2023-06-28
PICTAs Elin Maxstad har under vårterminen koordinerat ett studentarbete med Arvid Carlqvist och Nicklas Thempo Bengtsson, båda Chalmersstudenter från masterprogrammet Industrial Design Engineer.
Prehospital video-applikation demonstreras på projektets slutkonferens

Nu fortsätter vi utveckla Prehospital Video i Samverkan

2023-06-28
Nu är det klart att projektet Prehospital Video i Samverkan 2 – PreViS 2 - får totalt 1,2 miljoner euro från Interreg Sverige – Norge.
Alexandra Johansson sommarjobbar

Medicinteknikstudent förstärker programkontoret för andra sommaren i rad

2023-06-26
Det är andra året i rad som Alexandra Johansson under sitt sommarlov förstärker PICTAs programkontor på Lindholmen Science Park.
Bild på flotte med flagga på

Förnyat förtroende för Kontiki - AI som beslutsstöd för patienter och hälso- och sjukvård

2023-06-26
Den 1 april i år startade en helt ny projektperiod för projektet KonTiki - AI som beslutsstöd för patienter och hälso- och sjukvård. PICTA är en del av det 3-åriga projektet tillsammans med...

 

Kommande event