PreViS-projektet
PreViS-projektet, Prehospital Video i Samverkan, har som huvudmål att utveckla och implementera avancerad videoteknik för beslutsstöd samt etablera en triple-helixmiljö som bidrar till långsiktig utveckling av hela den prehospitala vårdkedjan. På så vis ska projektet bidra till en ökad innovationskapacitet i gränsregionens prehospitala sjukvård och på sikt till en mer jämlik vård för alla invånare.
Projektets fyra delmål är att:
- Färdigställa, implementera och utvärdera effekten av videolösningar för beslutsstöd i prehospital sjukvård
- Identifiera och testa innovativ teknik for bättre beslutsstöd
- Utforska potentialen för video i hela akutvårdskedjan
Etablera långsiktiga FoUI-samarbeten för vidare utveckling av prehospital video och akutvårdskedjan
Projektets finansiärer och förutsättningar
Denna andra fas av PreViS-projektet startade den 1 augusti 2023 och kommer att avslutas den 31 juli 2026. PreViS är ett Interregprojekt med stöd från EU-programmet Interreg Sverige-Norge och från Västra Götalandsregionen. Målet med Interregprojekt är att utveckla och skapa samarbete över nationsgränser. Projektets samarbetspartners kommer därför från Sverige och Norge.
Projektet bygger på den gemensamma kärnorganisation, som etablerades redan i föregående PreViS-projekt 2021-2022, och leds av en ledningsgrupp med representanter från huvudaktörerna PICTA, Sykehuset Innlandet, HelseInn samt Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.
Andra medverkande i projektet
Projektet bygger på aktiviteter och delprojekt som kopplas samman genom PreViS-klustret. På både den norska och svenska sidan av projektet medverkar vid projektstart ett antal hälso- och sjukvårdsverksamheter i arbetet. På den svenska sidan hittar vi:
- Ambulanssjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, barnakuten och de mobila närsjukvårdsteamen vid Östra sjukhuset
- Ambulanssjukvården NU och sjukhuset NÄL, Närhälsan Lysekil samt de mobila teamen i Lysekil och Munkedals kommun
- Sjukvårdens Larmcentral Västra Götalandsregionen, Räddningstjänsten Storgöteborg
Under projektets gång knyts stegvis aktiviteter vid fler verksamheter till projektet som även omfattar regionerna Dalarna och Värmland.
På norska sidan medverkar bland många andra kommunerna Sel och Lillehammer, Forsvaret och NTNU.
Goda förutsättningar för resultat, spridning och kunskapsdelning
Tanken med att kombinera kluster- och innovationsorganisationer med offentlig verksamhet är att skapa bästa förutsättningar för synergier, resultatspridning och nätverkande samt hög kompetens i innovationsarbetet, klinisk relevans och god förankring i såväl företags- som vårdverksamheter.
Kontakta oss
Du som vill veta mer eller delta i arbetet är varmt välkommen att höra av dig till oss. Längst ner på sidan hittar du kontaktuppgifter till projektansvariga i Sverige och Norge samt till övriga projektdeltagare.
_________________________________
Nyheter
Event & möten
Kontakter
Projektledning
Projektdeltagare i Sverige