Hoppa till huvudinnehåll

Jonathan Earnest utvecklar IoMT-app under sin LIA-praktik

onsdag, mars 29, 2023

I januari inledde Jonathan Earnest sin terminslånga praktik hos oss på PICTA. Praktiken är en del av den yrkeshögskoleutbildning till IoT developer som Jonathan läser på KYH Yrkeshögskola här i Göteborg. Den två-åriga utbildningen avslutas med LIA-praktik som ska resultera i ett examensarbete.

Jonathan Esrnest

–  I nuläget skapas mycket patientinformation som sjukvården aldrig får nytta av, berättar Jonathan. I mitt arbete kommer jag primärt att fokusera på den information som kommer från olika digitala hjälpmedel såsom smart watches, hörapparater, blodtrycksmätare och liknande. Samma situation har vi även med användning av "smarta bilar" där information som krockhastighet, antal passagerare som satt i fordonet och vilka som bar säkerhetsbälte samlas in och finns på biltillverkarnas servrar, men idag inte är tillgänglig för sjukvården. Syftet med den här studien är att belysa de utmaningar som finns i sjukvården vad gäller interoperabilitet, och resonera kring hur man skulle kunna få bukt med dem.

Arbetet sker i samverkan med bland annat Mattias Seth, doktorand vid Medicinska signaler och system på Chalmers, och främst inom Autumn Leaves, ett projekt som handlar om förbättrad falldetektion i nära vård som ska reducera tidsfördröjningar och öka precisionen i den prehospitala vårdprocessen för det stora samhällsproblemet fallskador. Automatiskt larm från olycksplats till larmcentral ska effektivisera och snabba upp den medicinska handläggningen för en stor och skör patientgrupp. Handleder gör Mattias Seth tillsammans med PICTAs programchef Hanna Maurin Söderholm.

–  Redan nu har min domänkunskap kring såväl IoMT som kring hälso- och sjukvården och dess system, arbetssätt och förutsättningar vuxit enormt mycket, säger Jonathan. Det känns roligt att få bidra till PICTA och Autumn Leaves-projektet genom att utveckla en webbapplikation som samlar information från olika aktörer och tjänsteleverantörer på en och samma plats och gör den tillgänglig för sjukvården, ett Proof of Concept för att idén faktiskt fungerar. Dessutom har jag fått lära mig nya programmeringsspråk och nätverksmiljöer på vägen, och kunskap är ju aldrig tung att bära!

Jättekul att ha dig här, Jonathan! Vi kommer att presentera resultatet av Jonathans exjobb så snart det är klart.

 

Läs mer om projektet Autumn Leaves

Se seminarium om Autumn Leaves från Vitalis 2022 med Mattias Seth, Chalmers