Hoppa till huvudinnehåll

Svensk delegation på världens största ambulanskongress i Vegas

fredag, november 8, 2024

I september var delar av PICTA och Innovationsplattformen VGR på EMS World 2024 i USA. EMS World är den största ambulanskongressen i världen med 6000-9000 deltagare per år och håller på i 5 dagar. Besöket inkluderade bland annat utställning med över 300 utställare, föredrag, workshoppar, studiebesök och till och med ride-alongs med lokala ambulansfordon.

Invigning EMS World

Tillsammans med bland andra Frederic Palmgren och Ida Assarsson från Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor (RAS), Viktoria Sandblom från forskargruppen PreHospen vid Högskolan i Borås och Jerry Lidberg, chefredaktör och ansvarig utgivare av tidningen Samverkan 112, utgjorde PICTA- och Innovationsplattformsanställda en svensk delegation på åtta personer.

Konferensens invigningssession sammanföll med årsdagen av Ground Zero/11 september. Tre numera pensionerade chefer från New York Fire Department som vid vid tiden för händelsen utgjorde den första ledningsstaben gav en detaljerad genomgång av händelseförloppet, vilka utmaningar de ställdes inför och viktiga lärdomar avseende beredskap för liknande situationer i framtiden.

Hela gruppen

Vi deltog på en mängd andra presentationer där ”Telemedicin in motion – Connecting Medical Professionals with First Responders”, om implementering av video mellan ambulanspersonal och en regional läkarjour i South Dakota, säger Hanna Maurin Söderholm. Med sina 900 ambulansverksamheter konstaterade vi att delstaten stod inför liknande utmaningar som vi i Sverige när det gäller breddimplementering nationellt av teknik och digitala verktyg. Vi delade många viktiga erfarenheter och diskuterade möjliga samarbeten framåt. Andra intressanta föreläsningsinslag rörde AI-baserad EKG-analys samt erfarenheter av att använda kroppskameror i ambulans. En EMT från Israel beskrev sina erfarenheter från attackerna i landet den 7:e oktober, och vilka utmaningar situationen ställde ambulanspersonalen inför.

Konferensens enorma utställningsdel bestod av företag och leverantörer inom området, men också intresseorganisationer och ambulansverksamheter från hela USA. Det var stort fokus på utrustning framför allt inom trauma och luftväg, digital utrustning, verktyg och plattformar för simulering, övning och kompetensutveckling, förarstöds-/körsystem, dataplattformar för uppföljning och kostnadshantering, samt en del medtech/diagnostik, bland annat för AI-baserad tolkning av EKG, prehospital identifiering av stroke genom RF-teknik, och system för realtidsfeedback vid ventilation. 

–  Flera intressanta kontakter knöts, och vi funderar nu på möjligheterna att göra en gemensam aktivitet på en framtida kongress med leverantörer och företag från PICTAs nätverk och kluster, säger Hanna. 

 

Ambulansyrket både likt och olikt

Andreas och Jonatan genomförde var sin ride-along med Las Vegas Fire & Rescue, stadens kommunala räddningsorgan, där de fick åka med ambulanspersonalen under fyra timmar av en arbetsdag. Båda konstaterar att det finns många likheter med svensk ambulanssjukvård vad beträffar utrustning och uppdelning av ansvar mellan utbildningsnivåer, men också flera skillnader. Den akademiska utbildningen skiljer sig avsevärt från den svenska, då man i regel inte har legitimerade sjuksköterskor i den prehospitala vården. Man arbetar övergripande med EMTs (Emergency Medical Technicians) eller Paramedics, där den sistnämnda personalkategorin bär det medicinska ansvaret.

yes

En annan väsentlig skillnad är att man, i motsats till här, inte lämnar patienter kvar i bostaden/hämtplats, färdigbehandlar på plats eller hänvisar till annan vårdnivå. Istället transporteras alla patienter till akutmottagning. Om tillståndet ej är av akut karaktär, beställs en av de privata aktörernas ambulanser i första hand. Finns ingen av dessa tillgängliga transporteras patienten av den kommunala ambulansen. Undantag görs i fall då patienten vägrar den vård som erbjuds, är vid sina sinnens fulla bruk och skriftligen signerar ett dokument om att inte medfölja till sjukhus. 

Vidare genomfördes studiebesök på University medical Center’s trauma- och brännskadeklinik, inklusive traumacentrets akutmottagning och tillhörande intensivvårdsavdelning, säger Andreas Dehre. Vi fick också en presentation av brännskadekliniken med dess 16 vårdplatser varav flertalet med möjlighet till högteknologisk intersivvård och där olika vårdteam samarbetar kring svåra trauma- och brännskador. En intressant lärdom från detta besök är hur vanligt det är med allvarliga brännskador i en ökenstad som Las Vegas. Asfalten på trottoarer och gator når mycket höga temperaturer sommartid, och bara några få sekunders kontakt bränner igenom ett lager kläder. Detta innebär att patienter som utomhus drabbats av fallskada, hjärtstopp, förlorat medvetandet, eller drabbats av annat tillstånd som gör att de fallit till marken, alltid behöver undersökas noggrant för svåra brännskador, så kallade ”sidewalk burns”, och ofta behöver samtidig vård även för dessa.

Man besökte även Beatty Volunteer Ambulance Service, en liten verksamhet i en by med 600 invånare i Nevadaöknens glesbygd, vilket stod i skarp kontrast till Andreas senare besök på Clark County Fire Department, station 32, en av flera county-finansierade brand- och ambulansstationer i delstaten. Med 32 heltidsstationer och 10 volontärstation handlägger Clark County Fire Department över 200 000 uppdrag per år. Alla verksamheter som gruppen besökte var oerhört stolta över sin (ofta generöst dimensionerade) fordonsflotta, och visade gärna och grundligt upp denna. 

Sammantaget är intrycken, erfarenheterna och lärdomarna från EMS World 2024 många. Resan understryker vikten av att i vår roll ibland omvärldsbevaka utanför de innovations- och prehospitala sammanhang där vi normalt verkar. Att få helt andra perspektiv på hur man arbetar (eller inte) med innovation och digitalisering, vilka de stora utmaningarna och ”next big things” är, insikter i samhällsproblematik och situationer vi ännu inte har behövt hantera i så stor omfattning i Sverige, hur den prehospitala vården är organiserad, samverkan mellan olika vårdaktörer, och konkreta uppdateringar om centrala prehospitala områden inom forskning, utveckling och utbildning.  

Kontakta gärna Andreas, Jonatan eller Hanna ifall det är något du vill veta mer om eller funderar över!