Hoppa till huvudinnehåll

Simulering i projektet Videostöd för prehospital bedömning av barn

tisdag, april 18, 2023

I veckan arrangerade PICTA en heldags simulering av videokonsultation mellan ambulans och Akutmottagningen för Barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Simuleringen är en del av projektet Videostöd för prehospital bedömning av barn som startade i januari i år. 

"Barnet" Charlie är 2 år och har i dagens första case haft nästan 40 graders feber i tre dagar, är ändå rätt pigg enligt "mamma" Elin Maxstad, projektledare på PICTA, men har fått utslag och pulsen är lite hög. Ambulansen tillkallas och ambulanssjuksköterskorna Helena Ryge och Andreas Ringeby kommer hem för att göra en bedömning av om "Charlie" behöver åka med till barnakuten eller kan stanna hemma. PICTAs Andreas Dehre täcker kunnigt upp för teknikstrul och ser manuellt till att alla följer de olika case-beskrivningarna.
 

Simulering
Sjuksköterskor som deltar i övning.
Andreas Dehre
iPad-vy

I ett annat rum sitter specialistsjuksköterskorna Martin Klasson och Karolina Lausten-Thomsen som i vanliga fall arbetar på barnakuten. Ambulanspersonalen ringer upp Martin och Karolina i ett videosamtal så att de kan se "Charlie" på sin mobila enhet (både iPhone och iPad testas).

I dagens första case kunde "Charlie" stanna "hemma" tills vidare, medan han inte mådde alls lika bra i andra caset och fick åka med ambulansen in till Östra. 

Genomgång efter simulering
Elin spelar mamma till dockan Charlie

PICTAs Jonatan Green och Pontus Frick - även ambulanssjuksköterskor på Ambulansen SU - är på plats och fixar & trixar med tekniken. Under dagen testas både Cisco VMR via mobil och ett headset från Jodapro.

Läs mer om projektet Videostöd för prehospital bedömning av barn