Hoppa till huvudinnehåll

Regionens innovationschef auskulterar ambulansare

onsdag, juni 12, 2024

Lina Strand Backman, chef för Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen, har nyligen auskulterat Sahlgrenska ambulansen. Innovationsplattformen är en enhet inom regionen, organiserade under Sahlgrenska Universitetssjukhus, som ska stärka innovationsförmågan inom regionens all hälso- och sjukvård och göra VGR till en attraktiv samverkanspart för näringsliv, akademi och andra som vill driva innovation tillsammans med VGR. 

Ambulans med Lina

Hej Lina Strand Backman, vill du berätta lite om er på Innovationsplattformen?

— På Innovationsplattformen VGR jobbar cirka 25 personer med många olika bakgrunder, såsom kliniker, ingenjörer, en jurist, en kommunikatör och designers. Själv är jag civilingenjör i grunden och hann med drygt 15 år inom ett globalt hygienföretag innan jag 2015 fick det här fina uppdraget att bygga upp Innovationsplattformen tillsammans med mina kollegor.

Du är ju regelbundet ute och auskulterar i olika verksamheter, vilket man bland annat kan läsa om på LinkedIn. Kan du berätta lite om det?

— Absolut! Att auskultera, eller ”skugga”, en person i vården ger många tankar och reflektioner. För mig och de av mina kollegor som inte heller har en vårdbakgrund är detta den absolut viktigaste och bästa kompetensutveckling vi kan få. Vi måste göra allt för att försöka förstå verksamheterna som vi är till för. Man kan förstås aldrig få en komplett bild av hur är det är genom att vara med en dag, men det är mycket bättre än ingenting. Sedan jag började har jag auskulterat 3-4 gånger per år. Jag brukar följa personal under ett dagspass, en kväll eller natt. Jag har bland annat varit på geriatriken, akuten, barnsjukvården på Östra, Folktandvården och en vårdcentral. Jag försöker få en så bred bild jag kan genom att följa olika professioner i olika kliniska miljöer. Det ger mig alltid en stark känsla av att tillhöra en otroligt viktig organisation med många kompetenta kollegor! När jag auskulterar får jag en chans att lyssna in, betrakta och resonera kring innovation. Ju mer jag förstår, desto större är sannolikheten att det jag gör i min vardag blir relevant på riktigt.

Nyligen tillbringade du ett tolvtimmarspass tillsammans med ambulansen inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vad tar du med dig från den dagen?

—  Ambulansen är ju en del av det enorma pre-hospitala flödet där det jobbar många kreativa och lösningsorienterade personer! Det har vi sett i många innovationsprojekt under åren, och att auskultera Peter och Max bekräftade det. Jag tror man måste vara innovativ om man arbetar inom ambulanssjukvården. Du får väldigt lite information om situationen du ska ut i och sen gäller det att snabbt ta in det du ser och agera utifrån förutsättningarna. De som jag följde var fantastiska personer som är otroligt bra på sitt jobb och delade med sig av sina erfarenheter och tankar mellan larmen.

Tack Lina, spännande att få veta mer om vad du gör! Vi håller också med om att det finns många innovativa ambulanssjuksköterskor! Har du idéer som du vill bolla är du alltid välkommen att kontakta oss på PICTA för att diskutera dem.