Hoppa till huvudinnehåll

Ordförandena för Flisa och Slas vill se nationella mål för ambulanssjukvården

fredag, februari 17, 2023

Efter att Socialstyrelsens rapport publicerades i veckan som gick säger nu ordförandena i Flisa och Slas till Läkartidningen att de vill ha nationella mål för ambulanssjukvården. 

Ambulans

Två överläkare med lång erfarenhet av medicinskt ledningsansvar för ambulanssjukvård och som är ordförande för två berörda föreningar ser Socialstyrelsens färska rapport som ett viktigt första steg i att belysa bristerna inom ambulanssjukvården. De hoppas också att frågorna som lyfts i rapporten utreds vidare.

– Vi har länge påtalat i olika forum att någon myndighet ska ta ett nationellt ansvar för svensk ambulanssjukvård. Vi ska ha samma förutsättningar och reglering som övrig sjukvård, säger Annika Åström Victorén, ambulansöverläkare och ordförande för Slas, Sveriges ledningsansvariga ambulansläkare i samverkan, till Läkartidningen. Dessa förutsättningar kan handla om tillgång till patientjournal, delegeringsmöjligheter för läkemedel, »bakre läkarstöd«, vilket innebär tillgång till läkare både inom alarmerings- och ambulanssjukvård, och ett finansierat kvalitetsregister som kan bidra till kunskapsstyrningen.

Maria Janson, överläkare vid Region Skånes larmcentral och ordförande för Flisa, Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, håller med:

– Det är en bra rapport som pekar i rätt riktning. De har fått fram problemen som vi brottas med i vår vardag. Förhoppningsvis får Socialstyrelsen ett nytt uppdrag nu, att definiera ambulanssjukvård och alarmeringssjukvård.

Det som både Annika Åström Victorén och Maria Janson efterlyser är nationella definitioner och mål för ambulanssjukvården. I dag är gränsdragningarna otydliga, tycker de.

Läs hela artikeln i Läkartidningen här.