Hoppa till huvudinnehåll

Glenn Larsson möter Flisas ordförande Maria Janson

onsdag, februari 8, 2023

I veckan var det dags för Flisas vårmöte på Piperska Muren i Stockholm. På mötet samlar Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård alla verksamma ledningspersoner inom svensk ambulanssjukvård för att diskutera och dela kunskap och erfarenheter. PICTAs Glenn Larsson passade på att ställa några frågor till Flisas ordförande Maria Janson.

Glenn Larsson och Maria Janson

Den 7-8 februari var det dags för Flisas vårmöte på Piperska Muren i Stockholm. På vårmötet samlar Flisa, Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård, varje år alla verksamma ledningspersoner inom svensk ambulanssjukvård för att diskutera och dela kunskap och erfarenheter. PICTAs Glenn Larsson, som är ledamot i Flisa, passade på att ställa några frågor till Flisas nya ordförande, överläkare Maria Janson. Läs intervjun eller se videon genom att klicka på knappen här:

Vad händer om jag som chef, som doktor eller som sjuksköterska blir polisanmäld eller måste polisanmäla en medarbetare för misstänkt brott? Hur ska man agera när man blir misstänkt och tagen till förhör?

Maria Janson, Flisas ordförande, nu står vi här på vårmötet i februari i Stockholm. Vad är take-home-message från detta möte?

– Jag tycker att en av de viktigaste sakerna var den medicinska straffrätten. Vad händer om jag som chef, som doktor eller som sjuksköterska blir polisanmäld eller måste polisanmäla en medarbetare för misstänkt brott? Hur ska man agera när man blir misstänkt och tagen till förhör? Det viktigaste som våra jurister sa var att man inte ska säga någonting innan man har en medicinskt kunnig advokat vid sin sida, för allt man säger kan hållas emot en. Och just att vi är så empatiska.. vi vill så gärna berätta, men det ska man inte göra när man pratar med en polis utan att ha en advokat vid sin sida.

 

Är detta en trend som vi kommer få se mer av?

– Ja, tyvärr tror jag att det är det. Folk vill få upprättelse, man är kränkt, man känner sig felbehandlad - och då anmäler man. Tyvärr tror jag att det kommer mer och mer. Juristerna sa ju det att de har läkare och sjuksköterskor som kontaktar dem varje vecka i sådana frågor när de blivit anmälda för olika saker.

 

Vad har vi mer avhandlat på vårmötet?

– Vi pratade också om när mediedrevet går. Hur man ska agera. Återigen ska man inte säga för mycket. Sedan hade vi möte med SKR. Viktigt att vi pratar med varann, att vi lär och inspireras av varann. Hur SKR också kan vara ett stöd för arbetsgivarna. Och sedan har vi också börjat knyta kontakter in i riksdagen. Thomas Ragnarsson, en ambulanssjuksköterska från Kronoberg som nu är riksdagsledamot, har sträckt ut en hand och vill öppna upp för ett ”blåljusforum” och nätverk i riksdagen, och det är fantastiskt att vi får möjlighet att framföra våra frågor där.

 

Det är jättespännande- det får vi inte missa! Då kan vi säga att det har varit ett lyckat vårmöte i år igen?

– Det tycker jag! Välbesökt och intressant!

 

Tack så mycket, Maria!