Den 18 november genomfördes ett perspektivforum med fokus på ljudmiljön för för tidigt födda barn när de förflyttas i transportkuvös i ambulans.
Workshoppen som hölls på Lindholmen var ett samarrangemang av Innovationsplattformen VGR, PICTA, Ambulans, Anestesi och Intensivvård neonatal, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, samt RISE. Under en eftermiddag samlades en utvald skara med olika perspektiv och fokus från såväl företag som från hälso- och sjukvården.
Varje år genomförs cirka 350 transporter av Västra Götalands Neonatala Transportteam. Runt 80 %, av transporterna sker med vägambulans.
– För tidigt födda barn har omogna sinnen och organ, och de kan inte värja sig mot miljöstimuli som exempelvis buller och höga ljud, säger Nata Amiryarahmadi, ljud- och vibrationsforskare på RISE. Buller kan orsaka allvarliga hälsoeffekter som förhöjd puls, apné samt abrupta variationer i blodtryck och syremättnad i blodet. Mätningar har visat att den högsta exponeringen för buller sker under ambulansfärd. Ljudmiljön inuti ambulansen är komplex och består av flera ljudkällor med olika karaktär, frekvensinnehåll och intensitet.
– Vi identifierade i förväg tre preliminära områden där vi önskade få omvärldens perspektiv, erfarenheter och lösningsförslag, säger Glenn Larsson, projektledare på PICTA. Det handlar främst om hur ambulansfordonet och transportkuvösen skulle kunna förändras för att minska bullret samt vilka ljud som är skadliga. Hur påverkar olika ljud barnet? Vad för ljud är viktigast att minska? Detta ville vi ha omvärldens hjälp att titta närmare på.
Under workshoppen presenterade experter från bland annat PICTA, neonatalvården, ambulanssjukvården och RISE olika aspekter av de utmaningar som finns kring kuvöstransporter och ljudmiljön i ambulansen. På plats fanns både transportambulans och transportkuvös så att deltagarna verkligen kunde få en bild av dessa.
- För oss som driver innovationsprojekt inom hälso- och sjukvård är det viktigt med en dialog med företag och forskare från olika discipliner. Vi behöver fler perspektiv på utmaningar, säger Sandra Olsson, innovationsledare på Innovationsplattformen, VGR. Vad är det som kanske andra ser som inte vi ser? Har vi identifierat grundproblemet och vilka lösningar kan finnas?
En gemensam nämnare hos de som deltog i workshoppen var engagemang, nyfikenhet och en stark vilja att bidra till förbättringar för patientgruppen. Kompetenser som noterades hos deltagarna var medicinteknik, audiologi, audionomi, neonatologi, neurologi, fordon och teknisk akustik.
Några som deltog var ljud- och vibrationsexperterna Ramin Ghalehie från Müller-BBM, Tania Kalafata från Efterklang, och Morten Lindborg, konsult.
– Det här är ett sätt för oss som arbetar på den tekniska sidan att förhoppningsvis kunna bidra till en bättre vård, säger de. I gengäld får vi del av vad de som arbetar med patienterna vet och kan. Detta är ett problem som vi absolut känner borde gå att lösa- tillsammans. Det vi skulle önska framåt är få tillgång till fler mätresultat och mer data.
Flera av deltagarna har anmält sitt intresse för att fortsätta arbeta framåt med lösningar. Stort tack till alla som deltog i att med gemensamma insatser lösa detta viktiga problem!
Perspektivforumet ingår som en del inom ramen för projektet VGR som Innovationsmotor. Innovationsplattformen leder projektet där målet är att öka samverkan mellan vårdverksamhet, akademi och industri - för att hitta nya innovativa lösningar på vårdens behov. Projektet finansieras av det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health, Miljö- och regionutvecklingsnämnden i VGR samt och hälso- och sjukvården i VGR.