I december återvände projektet Videoassisterade 112-samtal för tillgänglig och jämlik vård, VaLs, till Träffpunkt Simonsland i Borås för att hålla ett öppet möte om larmsamtal och hur man använder video i samtal till 112.
I oktober höll vi i det PICTA-ledda projektet VaLs två workshoppar på Träffpunkt Simonsland. Syftet var att träffa två av de användargrupper som kan ha en längre startsträcka till att hantera och förstå såväl larmsamtal i sig som Smartphone-tekniken som används för att sända video under samtalet till larmoperatör. Själva användarworkshopparna utfördes av sex studenter från masterprogrammet i teknisk design på Chalmers.
Vid vårt andra besök den 11 december ville vi ge fler av aktivitetshusets medarbetare och gäster möjlighet att få veta mer om både vad som händer när man ringer 112, i synnerhet med video, och hur det går till när ambulansen rycker ut. Larmoperatören Anna Falk från Sjukvårdens larmcentral och ambulanssjuksköterskan Jonatan Green, till vardags projektledare bland annat i VaLs, demonstrerade hur videosamtalet går till och efteråt kunde de deltagare som önskade få hjälp att från sin egen telefon ringa ett videosamtal som besvarades av larmoperatören Anna i ett annat rum.
– Jag var väldigt nervös innan jag provade, säger Kerstin Johansson. Jag är inte riktigt vän med min mobiltelefon och hade aldrig använt video tidigare. Men min väninna som varit med i den första workshoppen övertalade mig och när jag fick hjälp att ringa var det faktiskt förvånansvärt lätt! Jag är jätteglad att jag vågade och skulle känna mig mycket säkrare om jag måste göra det på riktigt. Det här borde alla få lära sig!
Efter presentationerna kunde man också besöka ambulansen som Jonatan höll öppen utanför, vilket uppskattades av en del av deltagarna.
Tillfället gav också Chalmers-studenterna Karolina Ekdahl, Linn Marcusson, Abbas Razocky, David Rodriguez, Axel Ohlsson och Amber Östberg möjlighet att få berätta om vad de kommit fram till sedan de var där sist och också testa sina förslag till förbättringar på en bredare målgrupp. Ann-Christin Johansson, som syns på bild högst upp, var en av de som deltagit i äldregruppen första gången.
– Det var verkligen roligt att få vara med även denna gång och se vad de kommit fram till, säger Ann-Christin. Det känns meningsfullt att veta att man kan ha bidragit till förbättringar som kan komma många i Sverige till nytta!
Under vissa delar av arbetet har studentgruppen varit indelad i två team. I andra har de arbetat ihop, vilket de menar gav dem möjlighet att göra mer research än de annars skulle kunnat hinna. För att arbeta med en sådan här videoapp har medfört många stora utmaningar som de inte kände till i förväg. Å ena sidan larmcentralernas teknik och kopplingar till andra stora, viktiga system, men också andra krav som man måste ta hänsyn till. Å andra sidan inringarens förutsättningar; mobiltelefonmärke- och modell, operativsystem, förkunskaper, tidigare erfarenheter i livet, behov och också emotionella status vid samtalet. Frågor om integritet och lagstiftning, såsom GDPR, innebär också många begränsningar - och det måste de också göra, menar studenterna. Att ta över kontrollen av någons kamera och mikrofon i mobiltelefonen ska inte kunna göras lättvindigt, men i fall då det är ett viktigt verktyg behöver vi hitta bra och säkra lösningar. Något som de fått med sig vidare är att det ofta handlar om att ta reda på vad som faktiskt går att förändra och sedan göra det!
Som svar på frågan om vad de har lärt sig menar allihop att det är så mycket att det inte går att nämna allt. Bland annat lyfter de studiebesöket på Sjukvårdens larmcentral där de med egna ögon fick se hur mycket som sker bakom kulisserna på ett inkommande larmsamtal. Förutom alla nya begrepp och teknik som de inte tidigare kände till. Både av att planera och att praktiskt genomföra användarworkshoppar på ett aktivitetscentra som Träffpunkt Simonsland har de också lärt sig massor.
– Jag är väldigt glad för allt engagemang och goda samarbeten i projektets aktiviteter under 2024, säger Josefine Vacker, projektansvarig för VaLs-projektet. Jag är extra tacksam för vårt samarbete med både personalen och övriga deltagare på Träffpunkt Simonsland, studenterna från Chalmers och larmoperatörerna. Alla har verkligen bidragit med viktiga delar i att få värdefull input från medborgare om hur man kan förbättra funktionaliteten och användarvänligheten när video används som ett verktyg vid 112-samtal. År 2025 tror jag blir ett väldigt spännande projektår med ännu fler regioner i startgroparna för att testa video vid 112-samtal, fortsatt utveckling av teknologin och också ännu mer samverkan.
Avslutningsvis vill vi i projektet rikta ett stort tack till alla som varit en del av att göra träffarna på Träffpunkt Simonsland så givande för projektet, särskilt Catarina Boo, Anna Rångemyr och Sofie Nelsén som rott ihop allt från Träffpunkt Simonslands sida, alla deltagare som varit med och bidragit med sin tid och Anna Falk som gjort en fin insats som larmoperatör. Stort tack även till de duktiga studenterna som bidragit med sin kunskap och sitt stora engagemang i att göra användarmötena på Träffpunkt Simonsland trivsamma. För er som skulle vilja läsa Chalmers-studenternas rapporter kommer dessa att publiceras på vår projektsida under Projekt/Studentarbeten i början av nästa år. Håll ögonen öppna!
Text & bild: Helene Lindström, PICTA
Läs tidigare artiklar om projektet:
Inspirerande workshop för ännu mer tillgängliga och jämlika 112-samtal
Användare bidrar till mer tillgängliga och jämlika 112-samtal
Projektet finansieras av det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige