Årets katastrofmedicinska konferens NKMK 2024 är avslutad. På årets tema ”Civilförsvaret och Nato - Svensk katastrofmedicin möter ett förändrat säkerhetsläge” presenterades och diskuterades aktuell forskning, kunskap och insikter. Förhoppningsvis togs några steg mot att vara bättre förberedda på kris och katastrofer. För som Churchill sa "Never let a good crisis, go to waste". Det går alltid att dra lärdomar, både från egnas och andras erfarenheter, och det är dessa som delas under konferenser som NKMK.
PICTAs programansvariga Hanna Maurin Söderholm var en av dagens moderatorer tillsammans med Lina Thors (FOI), Mats Isaksson (GU), Lina Gyllencreutz (UmU), Cave Sinai (GU), Filip Arnberg (UU), Mattias Günther (KI), Andreas Wladis (LiU), Amir Khorram-Manesh (GU), Erik Carlström (GU), Jonas Zimmerman (SU) och Joakim Björås (SU).
I år var det Centrum för katastrofmedicin CKM som var värd och konferensens hölls på Konferenscentrum Wallenberg i Göteborg. Nära 200 deltagare från hela landet deltog, vilket innebar representanter från stora delar av beredskapssverige. Till programmet bidrog runt 35 föreläsare och några dynamiska Keynote speakers.
Tre av konferensens keynote speakers:
Derrick Tin, senior forskare Harvard Medical School USA - From Chaos to Calm – an exploration of disaster and counterterrorism medicine
Yohan Robinson, centrumföreståndare på Centrum för Katastrofmedicin (CKM), lyfte under dag 1 ämnet katastrofmedicin som vetenskap och pekade på ett antal faktorer som han menar att ämnet redan i dag innefattar.
Under dag 2 låg fokus på tre andra teman: Hur hanterar vi en större terrorhändelse – olika infallsvinklar, Sjukvårdsplanering för krig i Norden, samt Totalförsvarsmedicinsk kompetensförsörjning. Och för att förflytta deltagarnas tankar in i framtiden hade CKM, tillsammans med MediaTeknik vid Göteborgs universitet, gjort två egna ”Nyhetsinslag”. Det första inslaget handlade om en terrorattack mot Göteborgsvarvet och hur detta skulle drabba den lokala sjukvården, det andra inslaget handlade om hur vår nationella sjukvård skulle påverkas om vi behöver bistå med våra sjukvårdsresurser till våra nordiska grannländer i samband med ett pågående krig.
Under fredagens eftermiddagssession med Jonas Zimmerman, som är läkare och doktorand och ingår i CKM:s nätverk, presenterades två eldsjälar som Jonas mött under sina resor till Ukraina. Först ut var Dmytro Ershov, traumakirurg, som var med på länk från Dnipro (Ukraina). Dmytro berättade om det dagliga livet i Ukraina, både inom vården och vardagslivet. Kateryna Serdiuk, grundare till Repower som hjälper aktiv militärsjukvårdspersonal med olika sätt att förebygga komplexa psykologiska tillstånd, återställa viljestyrka och återfå motivation för gå tillbaka i tjänst.
Konferensen innehöll även en posterutställning där ett antal abstracts visades för en intresserad publik under raster och kvällsmingel med bubbel på torsdagskvällen. Under middagen delades det ut tre priser till bästa abstracts. Om du vill titta närmare på dessa finns det en pdf som du når via länken nedan.
Nästa NKMK blir 2026 i Umeå och värdar blir då Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Umeå universitet.
Texten är ett sammandrag av en artikel författad av Susanne Lj Westergren på Sahlgrenska Akademin. Du kan läsa hela artikeln här. På sidan hittar du också ett antal filmade presentationer och inslag från konferensen.