Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Prehospitala priset till PrehospIT partnern Skaraborgs ambulanssjukvård

En avställd ambulans och en docka i halvmiljonsklassen gör att ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus kammar hem Prehospitala priset 2017, som delas ut av Vårdförbundet, Kommunal Flisa, Falck samt Dagens Medicin.. Syftet med priset är att premiera goda exempel som kan användas i vardagen och som framför allt ökar patientnyttan.
BIld: Johan Främst, Skaraborgs sjukhus

– Vi har med enkla medel skapat en miljö som liknar verkligheten, säger Magnus Danielsson, ambulanssjukvårdare och utbildningsledare vid ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus.

I ett garage i Skövde står en avställd ambulans och i taket hänger en projektor. Genom att projicera film på väggen skapas sedan den allra enklaste av körsimulatorer, som Magnus Danielsson uttrycker det.

Projektorn och ambulansen är en del av den simuleringsmiljö som nu prisas. I de scenarion som övas får ambulanspersonalen först ett larm, sedan sätter de sig i den enkla körsimulatorn och när är ”framme vid patienten” omvandlas garaget, med hjälp av annan projektionsteknik, till en lägenhet eller en offentlig miljö. Där återfinns sedan en övningsdocka som ambulansbesättningen ska behandla och eventuellt lasta i ambulansen.

Övningskonceptet kan även användas för att testa olika typer av ny teknik och har också använts vid två större studier. 

Läs hela artikeln & juryns motivering i Dagens Medicin