Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Appen som själv larmar vid en mc-olycka

En vanlig smartphone kan användas för att detektera trafikolyckor. Det är den enkla men geniala idén bakom appen Detecht, som redan fått positivt mottagande av mc-förare och SOS Alarm.

Detecht är en social app för motorcyklister som kan rädda liv via automatiskt nödlarm till 112. Tack vare en algoritm utvecklad av bland annat Bengt Arne Sjöqvist från PICTA, kan information från sensorerna i mc-förarens mobiltelefon detektera mönster i rörelsedata som särskiljer en krasch från normal körning. 

– Vår utgångspunkt var att utveckla en funktion som liknar eCall, som moderna bilar idag är utrustade med, fast istället riktad till oskyddade trafikanter, säger Bengt Arne Sjöqvist. Finessen med en mobilapp är bland annat att den är betydligt enklare att distribuera till användarna än en specialdesignad hårdvara skulle vara – en smartphone finns ju redan i så gott som varje persons ficka.

Motorcykelförare är jämförelsevis utsatta och oskyddade i trafiken. Varje år skadas omkring 250 mc-förare allvarligt i Sverige enligt statistik från Transportstyrelsen.
​– Inträffar en singelolycka och föraren hamnar medvetslös i diket kan det gå lång tid innan någon lägger märke till vad som hänt, säger Chalmersforskaren Stefan Candefjord, själv mc-förare och även han upphovsman till algoritmen.

Genom ett lyckat samarbete med Chalmers Entreprenörsskola bildades företaget Detecht Technologies AB 2018. Appen har med gott resultat testats på svenska vägar under mc-säsongen 2019. De krascher som inträffat har detekterats korrekt och larmkedjan har fungerat planenligt. Samtidigt har antalet falsklarm varit få. SOS Alarm har utvärderat funktionen med bra resultat och beslutat att ta in appen i sin ordinarie larmberedskap. 

– Det är väldigt roligt att testerna förlöpt så bra och att konceptet fungerar hela vägen från mc-förare till utlarmning, fortsätter Stefan Candefjord. Mig veterligen är det här den första trafiksäkerhetsappen som utvärderats och införts av SOS Alarm.

Arbete pågår för att integrera fler funktioner i appen. Det kan handla om allt från utökade säkerhetsfunktioner som förhandsinformation om eventuella faror på vägen och olycksdrabbade vägsträckor till rekommenderade rutter baserade på förarens preferenser. 

Det kommersiella intresset börjar nu också ta fart. Hittills har över 60 000 nedladdningar gjorts av appen, de flesta i Sverige men en marknad finns även internationellt. 

– Mc-förare är särskilt utsatta i trafiken och efterfrågan är stor på innovationer som bidrar till ökad trafiksäkerhet, säger Stefan Candefjord. Även andra oskyddade trafikanter, som cyklister, ryttare och fyrhjulingsförare, skulle kunna ha god nytta av vår teknologi.

Läs nyheten i sin helhet på chalmers.se:

Läs mer om detecht