Hoppa till huvudinnehåll

Vinnare av Henry Wallman-priset i medicinsk teknologi utsedda

fredag, juni 14, 2019

​Forskningsteamet bakom en ny generation mekaniskt förankrade proteser har belönats med årets Henry Wallman-pris i medicinsk teknik. Det är andra året som Stiftelsen Medicin och Teknik delar ut priset till en forskare eller ett forskningsteam.

Priset går i år till ett forskningsteam bestående av Rickard Brånemark (läkare, ortoped samt MSc i Teknisk Fysik från Chalmers), Max Ortiz Catalan (ingenjör, medicintekniker) och Kerstin Hagberg (fysioterapeut). Gruppen visar hur ett välfungerande samarbete mellan olika specialkompetenser kan kombinera grundforskning med kirurgi, medicinteknik och kliniskt arbete för att skapa produkter och lösningar som kan komma en stor grupp patienter till nytta.


 
Gruppen har utvecklat en ny typ av protes för patienter med amputationer. Den nya protesen fästs i benvävnaden i amputationsstumpen via en hudgenomföring. Protesen styrs genom att de signaler från nervsystemet som tidigare gick till den kroppsdel som nu är amputerad registreras och protesen verkställer patientens intentioner.

Genom att gruppen i sitt arbete beaktar rehabilitering säkerställs att den innovativa lösningen når hela vägen till praktiskt nyttiggörande. Det senare stärks också genom bildningen av Integrum AB, ett företag som vidareutvecklar och marknadsför resultaten.

Läs mer